Het creëren van een veilige sfeer, ofwel psychological safety, en het opbouwen van vertrouwen zijn essentiële aspecten bij het werken met teams. Deze begrippen zijn van groot belang, en terecht!
Als Scrum Master bespreek ik vaak dit soort onderwerpen met mijn teams en binnen verschillende organisaties. Toch blijkt dat er nog veel misvattingen over bestaan. Soms lijkt het eerder een modewoord, vooral omdat het zo alomtegenwoordig is in de media.
Daarom wil ik via deze post de misverstanden over psychologische veiligheid uit de weg helpen en handvatten bieden aan leiders om hun teams te helpen een veilige sfeer te creëren en te behouden.
Misverstand psychologische veiligheid
Een veelvoorkomend misverstand over een veilige sfeer in teams is dat het betekent dat je altijd aardig moet zijn en het altijd met elkaar eens moet zijn. Dit is uiteraard niet waar. Een veilige sfeer houdt in dat teamleden zich veilig genoeg voelen om zichzelf uit te spreken, zelfs als hun mening lijnrecht tegenover die van de groep staat. Conflicten in teams zijn daarom juist een teken van een gezonde teamdynamiek. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat teamleden elkaar te allen tijde op een respectvolle manier behandelen.
Praktische tips
Je vraagt je wellicht af hoe je je teams hiermee kunt helpen. Eigenlijk is dit vrij eenvoudig. Begin met het aansnijden van dit onderwerp binnen het team. Vraag hen hoe ze met elkaar willen omgaan. Verschillen zijn niet erg, zolang het team maar weet wat voor hen acceptabel is. Op deze manier worden elkaars grenzen niet overschreden en zal de samenwerking aanzienlijk verbeteren. Dit zal verbinding creëren en het teamgevoel bevorderen.
Mijn belangrijkste tip? Geef zelf het goede voorbeeld! Als jij je durft uit te spreken, zullen anderen dit ook steeds makkelijker vinden.