Werken op basis van 100% vertrouwen. Dat is waar de muziek van de toekomst in zit.

by Job van Zandvoort on juli 29, 2020

Werkgeluk is al lang niet meer voor de lucky few of voor startups only. Steeds meer werkgevers stimuleren een werkomgeving waarin je plezier mag hebben. Helaas gebeurd dit nog niet vaak genoeg. Velen laten hier kansen liggen en vinden het lastig om hun innerlijke kompas structureel te volgen. 

Daarnaast is het voor werkgevers lastig om te stoppen met het creëren van regels en voorwaarden. Van werktijden tot functioneringsgesprekken. Het is allemaal bedoeld om het gedrag van de werknemer te sturen. Terwijl dit vandaag de dag allemaal niet meer nodig is. Voor zover dit ooit echt nodig is geweest 😉

Helaas blijkt het tijdig opladen van de ‘eigen batterij’ steeds vaker lastig voor velen. Dit is niet zo vreemd omdat het eigenlijk symptoombestrijding is. In de ideale wereld doe je namelijk vooral graag dingen – dus liefst ook tijdens je werk – die je plezier geven. 

Voor de werkgevers die dit lezen: een verhoging van het werkplezier leidt tot meer motivatie, samenwerking en innovatie. Het levert uiteindelijk concurrentievoordeel op. Het is geen ‘softe’ aanpak meer die geen waarde oplevert. 

De woorden herstel, opladen, vrije tijd hebben een negatieve aanleiding. Deze zijn vaak ontstaan door het onvermogen om in ons werk de dingen te doen die ons plezier geven. 

We hebben onszelf hiermee al lang geleden in quarantaine geplaatst. Velen zitten vast in een vicieuze cirkel van werken en opladen.

Om deze cirkel te doorbreken kun je als werkgever het beste alvast starten/ doorgaan met het faciliteren van de nieuwe werkomgeving. Bij voorkeur zonder al te veel beleid 😉 

Wat kun je zelf als werknemer doen? Je kunt het beste beginnen met het stellen van de vraag hoe je jouw vicieuze cirkel kunt doorbreken. Het momentum is daar. Op dit moment realiseren veel organisaties zich namelijk dat thuiswerken daadwerkelijk voordelen heeft. Waarom wachten?

Please keep in mind: alles wat je in je dagelijkse werk ziet en voelt heeft meer invloed dan de feiten. Start daarom gewoon met het creëren van de omgeving waarin jouw (werk-) plezier kan floreren.

Betekent dit voor jou dat je bijvoorbeeld tussen de ‘meetings door’ even de Nintendo of PlayStation aan zet zodat je hernieuwde energie op kan doen? Waarom niet? 😉  

Job van ZandvoortWerken op basis van 100% vertrouwen. Dat is waar de muziek van de toekomst in zit.