Zonder purpose is een agile team stuurloos: een aantal praktische tips.

by Job van Zandvoort on september 3, 2019

Het definiëren van een purpose wordt vaak binnen alle lagen in organisaties als een ingewikkeld proces ervaren. Het wordt ook als lastig ervaren om hier gezamenlijk en vooral openlijk over te spreken.

Een gemiste kans! Een purpose is juist hét fundament van een effectief en autonoom team. Een team stelt op basis van haar purpose prioriteiten, creëert synergie en verhoogt zo haar vindbaarheid binnen de organisatie.  

Het agile coachen en helpen van teams met het definiëren van de purpose is van begin tot eind altijd een interessante reis. Enerzijds maak je kortstondig deel uit van het team en alle bijkomende uitdagingen, anderzijds help je het team met een hele nieuwe manier van samenwerken.

Bij een vervoersorganisatie in de regio Amsterdam zijn we momenteel de agile transformatie aan het faciliteren. Naast het agile design, het begeleiden van management en het inrichten van agile portfoliomanagement zijn we bovenal de teams aan het begeleiden met agile werken. Voor ieder team nemen we de tijd om een purpose te definiëren. Dit creëert vervolgens zichtbare verbindingen en helpt met de benodigde afbakening en daarmee focus.

De totstandkoming van een purpose komt voort uit het gezamenlijk stilstaan bij de individuele percepties van alle teamleden en door hier vervolgens een gezamenlijke en uniforme interpretatie aan te geven.

Maar wat doet een purpose precies? En wat maakt het nu zo lastig voor een agile team om dit scherp te definiëren en hier vervolgens mee aan de slag te gaan? De oplossing ligt in het onderscheiden van korte en lange termijn activiteiten (bijvoorbeeld beheerswerkzaamheden en lange termijn strategie). Een lange termijn visie verweven in de purpose helpt het team om haar werkzaamheden, oplossingen of anders gezegd innovaties toe te kunnen passen in lijn met de strategie.

Er zijn wel een paar randvoorwaarden. Zo moet een purpose door het gehele team worden gedragen en gesteund worden door het leiderschap. Op deze manier kunnen de teamleden zich identificeren en intrinsiek gemotiveerd worden.

Wat is de purpose van jouw team? Niets houd je tegen om hiermee aan de slag te gaan!

Job van ZandvoortZonder purpose is een agile team stuurloos: een aantal praktische tips.